Polis Grand Hotel

Gut renovation and redesign of a central hotel , Athens Greece.

 

The hotel is situated in the center of Athens. The original building was done in the 70s and renovation of all public spaces was needed ( new reception area in the small lobby with a bar,  relocation of toilets, offices and kitchen, new conference rooms, a  lobby and a bistrot on the third level and a new roof garden on the terrace).

Besides upgrading the Grand Hotel, the objective was also to redefine the hotel’s corporate identity and to create a completely new atmosphere that would be fresh and friendly. Due to the restricted space, especially on the third floor level, there were proposed solutions with transformable character. Furniture that could serve different funcions, movable partition walls in order to smudge the limits of each function the air-condition ducts are visible, offering additional height in the third level.
Once again the use of art works such as the wire sculptures in the entrance and the lobby and the four meter long pearl chandelier that is unifying the first and second level, contributes to the forthcoming and distinct atmosphere of the hotel spaces

The study and construction for the new Polis Art Hotel was completed within four months.

      

    • Principle use: Hotel ✰✰✰✰
    • Design/Supervision: Werner Maritsas
    • Building site: Omonia sq. Athens – Greece
    • Number of stories: 11
    • Design / Construction period: 2004
    • Photo:W. Maritsas, I. Nikolareizi

project published in Maison & Decoration  and  Luxury hotels guide 2004

   

sketch proposals on building’s ext. lighting

roof garden,  plan and elevation

main entrance and reception area


 

main entrance and reception area (photos and hardware plan)

lobby area and  m. entrance b4 + after

Bars + Restaurant

 

9 DSC_0003


3rd level before renovation

The toilets are relocated in a central point for the hotel, on a mezzanine floor of small dimensions, between the main entrance and the second lobby. The entrance halls in the female and male toilets are separated by glass partitions using a film of unidirectional visibility that enlarge the dimensions of the space while securing privacy. A four meter chandelier that extends two floor levels, made by my good friend artist Aris Geldis is between the two walls. Visible also from the ground level, this chandelier unifies the lobby with entrance while creating an interesting ambient in the mezzanine space.

 nada